NQS

Dbając o dobro pacjenta i pewność rekomendacji Farmaceuty NutroPharma wprowadziła autorski i nadobowiązkowy system zarządzania jakością i bezpieczeństwem produktów firmy:

NutroPharma
Quality System

Najważniejszym wyróżnikiem systemu NQS jest rozszerzona analiza laboratoryjna produktów. Każda partia wybranego produktu poddawana jest nadobowiązkowej certyfikacji przed dopuszczeniem do obrotu oraz po 2 latach od daty produkcji.

SYSTEM BEZPIECZEŃSTWA

Najwyższy standard produkcji

Certyfikat ISO 22000

Monitorowanie produktu

Raport eksperta

Poznaj filar systemu bezpieczeństwa programu NQS na przykładzie suplementu diety femaltiker® plus

suplement diety

femaltiker® plus to suplement diety do postępowania dietetycznego w problemach z laktacją.

Produkt dostarcza specjalnych składników odżywczych, które są niezbędne do właściwego odżywienia organizmu kobiety karmiącej, co wpływa na prawidłową inicjację i utrzymanie laktacji.

Dostarczanie składników o potencjale epigenetycznym tj. choliny, FolActiv®, witamin B6 i B12 w okresie karmienia piersią może kształtować zdrowie dziecka w przyszłości.

Standard ISO 22000

femaltiker® plus wytwarzany jest w zakładzie w którym wdrożony został i jest utrzymywany systemem zarzadzania bezpieczeństwa żywności zgodnie z międzynarodową norma ISO 22000.

System ISO 22000 jest audytowany przez niemiecką jednostkę certyfikacyjną TUV SUD GmbH.

To standard, który gwarantuje największa dbałość związaną z wytwarzaniem produktu.

Norma ISO 22000 jest pierwszą międzynarodową normą, która wprowadziła ujednolicony i zharmonizowany na poziomie globalnym standard w zakresie strategicznych elementów zarządzania bezpieczeństwem i higieną żywności.

Standard ten opiera się na zasadach Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) oraz o system zarządzania jakością PN-EN ISO 9001.

Wdrożenie i certyfikacja normy PN-EN ISO 22000 zapewnia m.in:

  • skuteczny nadzór organizacji nad zagrożeniami w całym procesie produkcyjnym wzrost jakości wyrobów
  • optymalizację wykorzystania zasobów wewnętrznych oraz w skali całego łańcucha dostaw
  • identyfikację zagrożeń w zakresie bezpieczeństwa żywności
  • sprawne wdrażanie oraz opracowywanie środków kontroli
  • spełnienie międzynarodowych wymagań prawnych.

Ochrona patentowa

Formuła femaltiker® (słód jęczmienny, beta-glukan z jęczmienia, melisa Melissa officinalis) uzyskała ochronę patentową.

Słód jęczmienny zawarty w femaltiker® plus jest krótko słodowany po to, aby zawierał jak najwięcej składników odżywczych. Specjalna formuła i odpowiednie jej technologiczne przygotowanie pozwala na otrzymanie słodu jęczmiennego o bardziej przyswajalnym i dostępnym, a tym samym bogatszym składzie odżywczym.

Stosowanie produktu na bazie słodu jęczmiennego jest wymieniane jako przykład dobrej praktyki postępowania dietetycznego wspierającego laktację.

Monitorowanie

Monitorowanie produktu po wprowadzeniu na rynek:

  • zgłaszanie ewentualnych działań niepożądanych po spożyciu produktu,
  • badania jakościowe produktu po 2 latach od daty produkcji.
  • badanie kliniczne oceniające skuteczność i bezpieczeństwo stosowania

Raport eksperta

Monitorowanie produktu po wprowadzeniu na rynek:

Produkt Femaltiker na podstawie Raportu Eksperta i przekonujących danych naukowych został wzbogacony o składniki posiadające potencjał epigenetyczny. Tak powstał femaltiker® plus o szerszym potencjale korzyści dla mamy i dziecka.

Idea

Patent

Produkcja

Monitorowanie

Raport Eksperta

https://www.pcbc.gov.pl/pl/uslugi/certyfikacja-systemow-zarzadzania/pn-en-iso-22000

Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji, Standardy Medyczne /Pediatria 2013;10:265-79

×
Strona główna